9 września 2021 Informacja Prasowa

Arvato Supply Chain Solutions uruchamia system AutoStore w Dortmundzie dla klientów z branży fashion

Dr. Axel Mayer (Executive Vice President Consumer Products), Johannes Lahrmann (Project Manager), Frank Schirrmeister (CEO Arvato Supply Chain Solutions), Christoph Echelmeyer (Location Manager Dortmund)

Guetersloh – Arvato Supply Chain Solutions uruchomiło dziś system AutoStore w Dortmundzie, szczycącego się największą liczbą robotów w jednym miejscu w Europie. System został zbudowany w nowym magazynie o powierzchni 7700 metrów kwadratowych, gdzie wykorzystuje się ponad 180 000 pojemników oraz 280 robotów. Został on specjalnie zaprojektowany dla szybko rozwijającego się kanału e-commerce i międzynarodowych klientów z branży modowej.

W szczególności podczas pandemii odnotowano w ostatnich miesiącach duży wzrost zamówień online, których wolumeny często przekraczały szczytowe peaki sezonowe. „Zakładamy, że poziom zamówień i ilość składowanego towaru naszych klientów fashion podwoi się do 2024 roku”, wyjaśnia Christoph Echelmeyer, kierownik lokalizacji Arvato Supply Chain Solutions w Dortmundzie. „Aby być przygotowanym na rozwój nowych i obecnych klientów, jednocześnie optymalizując przepływ materiałów, zainwestowaliśmy wcześniej w rozbudowę centrum logistycznego i nową technologię automatyzacji”. Rozwiązania z zakresu automatyzacji magazynów są ważnym elementem kompleksowej strategii cyfryzacji firmy i zostały z powodzeniem wdrożone w wielu lokalizacjach w Europie. Koncepcja Arvato opiera się na wykorzystaniu standardowych modułów, które można wykorzystać w razie potrzeby także przy innych projektach.

AutoStore – zautomatyzowany system przechowywania małogabarytowych produktów

Budowa nowej hali, która posiada również antresolę o powierzchni 1350 metrów kwadratowych, zakończyła się w marcu tego roku. Bezpośrednio po tym wdrożono systemy intralogistyczne. „Stworzyliśmy podstawę do automatycznej obsługi przyjmowanych towarów, magazynowania i kompletacji”, mówi Echelmeyer. „Ponadto utworzyliśmy centralne działy przyjęć i wydawania towarów z sorterem i stanowiskami pakowania na dwóch poziomach”. Po analizie różnych opcji automatyzacji, Arvato Supply Chain Solutions zdecydowało się na wdrożenie z wykorzystaniem systemu kompletacji AutoStore. Wraz z generalnym wykonawcą Swisslog, specjalistami od zintegrowanych rozwiązań automatyzacji, zainstalowano jeden z największych automatycznych systemów magazynowania małych produktów w Europie. Wykorzystuje on modułową, trójwymiarową siatkę oraz samodzielne pojemniki magazynowe, które są pobierane i przenoszone na stanowiska kompletacyjne za pomocą autonomicznych robotów. Zapewnia to optymalne wykorzystanie przestrzeni, wykorzystując jej 40% w stosunku do konwencjonalnych systemów regałowych. Ze względu na swoją kompaktową konstrukcję, AutoStore – łącznie ze stanowiskami pracy zajmuje łącznie 5100 metrów kwadratowych powierzchni, co umożliwiło idealne jego dopasowanie do nowej hali. Dzięki specjalnej konstrukcji, w której 16 pojemników o wysokości 33 cm można ustawić jeden na drugim – daje on również możliwość przechowywania kilku artykułów w tym samym pojemniku – dzięki czemu dostępną przestrzeń została optymalnie wykorzystana. Około 181 000 pojemników ułożonych w siatce umożliwia składowanie ponad dwa miliony produktów. Procesy magazynowania i kompletacji są realizowane przez 280 inteligentnych, zasilanych bateriami robotów Red Line, które poruszają się po prostokątnej aluminiowej ramie na szczycie systemu. Każdy robot może dotrzeć do wszystkich pozycji siatki i stacji kompletacji. Jeśli roboty muszą uzyskać dostęp do pojemników, które nie znajdują się na szczycie siatki, wówczas przestawiają je.

Oprócz systemu AutoStore w istniejącej hali zainstalowano magazyn wąskokorytarzowy na artykuły wielkogabarytowe oraz zmodyfikowano oryginalny system regałów na towary wiszące. Znajduje się tu również nowy centralny obszar przyjmowania towarów, a jego integracja z AutoStore w istniejącej hali pozwoliła uniknąć dodatkowych systemów przenośnikowych. Nowe produkty są rejestrowane w systemie i pakowany do odpowiedniego kontenera. Do tego zadania dostępnych jest dziesięć stacji roboczych wyposażonych w trzy porty przenośników, z których każdy oferuje inny układ podziału pojemników, aby odpowiadał różnym wymaganiom artykułów. Każda stacja robocza może zapełnić 92 pojemniki na godzinę. Towar wysyłany jest przez 16, tak zwanych portów karuzelowych, zaprojektowanych z myślą o wysokiej wydajności kompletacji; są wyposażone w trzy ramiona, aby szybko przenosić pojemniki na miejsce pracy. Artykuły można wyjąć z pojemników przez otwór w porcie i umieścić w wózkach sortujących za pomocą systemu put-to-light.

Nowy system AutoStore znacznie zwiększa produktywność i przepustowość w tej lokalizacji”, mówi Christoph Echelmeyer. „Dzięki temu innowacyjnemu rozwiązaniu możemy z łatwością poradzić sobie z ogromnym wzrostem ilości zamówień online naszych klientów z branży fashion, a tym samym jesteśmy optymalnie przygotowani do przyszłego wzrostu”.

O Arvato Supply Chain Solutions

Jako jeden z wiodących usługodawców w zakresie one stop e-commerce, logistyki omnichannel i retail oraz logistyki healthcare. Arvato Supply Chain Solutions odpowiada za obsługę złożonych procesów realizowanych dla renomowanych marek. Procesy te obejmują pełne wsparcie w zakresie zaawansowanych rozwiązań IT, obsługi klientów, zarządzania logistyką typu business-to-business (B2B) i business-to-consumer (B2C) oraz wysyłki, zarządzania zwrotami, doradztwa e-commerce, a także finansów i księgowości. Dzięki ponad dwudziestopięcioletniemu doświadczeniu w obsłudze procesów operacyjnych, wiedzy eksperckiej na temat kompleksowej wysyłki B2C i B2B oraz elastycznej ofercie, Arvato zapewnia swoim klientom możliwość uzyskania natychmiastowych korzyści biznesowych, wpływając na zwiększenie poziomu satysfakcji ich klientów końcowych.